Repertoire

         

                                        accordeonist Gertie Bruin

Repertoire


Het accordeon is het laatst ontwikkelde Westerse akoestische muziek-instrument. Een bijzonder veelzijdig instrument, zowel wat betreft het repertoire als wat betreft de rol die het kan spelen (begeleidend of solistisch). Originele composities die het accordeon optimaal benutten komen uitsluitend uit de 20e en 21e eeuw. Steeds meer hedendaagse componisten ontdekken de vele mogelijkheden van het instrument. 


Als  accordenist kan ik u de volgende programma's aanbieden:


Programma 'Dutch Touch'

In het programma Dutch Touch worden nieuwe Nederlandse composities gespeeld met ondersteunende filmbeelden van videokunstenaar Roger Muskee. In deze voorstelling worden o.a. gespeeld: VE-Dances van Renske Vrolijk,  'zonder titel' van Joost van Balkom, Detecting Mr. Brown van Arnold Veeman.


Hedendaags klassiek solo programma (classical accordion)

  • Nederlandse composities (oa VE-Dances van  Renske Vrolijk,  zonder titel van Joost van Balkom, Detecting Mr. Brown  van Arnold Veeman,  composities van  Jacob ter Veldhuis, Ton de Leeuw,  Dolf de Kinkelder) 
  • Japanse composities (Toshio Hosokawa, Yuji Takahashi)
  • Duitse en Scandinavische composities


Het hedendaags programma kan desgewenst worden gecombineerd met werken van o.a. Johann Sebastian Bach, Domenico Scarlatti en Astor Piazzolla.


Kamermuziek programma

  • Accordeon en saxofoon met saxofonist Niels Bijl. Duo-werken van o.a. Chiel Meijering, J.S. Bach, Indra Riše, Jacob TV, Joost van Balkom. Het programma kan worden aangevuld met solowerken voor saxofoon (o.a. Jacob TV, Carlos Micháns) en solowerken voor accordeon (o.a. Renske Vrolijk, Jacob TV).
  • accordeon en cello (o.a. een indrukwekkende compositie van de Russische componiste Sofia Gubaidulina)
  • twee accordeons (o.a. een virtuoos werk van Jacob ter Veldhuis)
  • combinaties met andere instrumenten of met zang


Achtergrondmuziek of concertprogramma met wereldmuziek en lichte muziek

Onder het motto 'Reis rond de wereld met 80 bassen' wordt  een reis gemaakt langs de vele soorten wereldmuziek en lichte muziek  waarin het accordeon een belangrijke rol speelt. Van warmbloedige Argentijnse Tango, Braziliaanse Forró, de drie Amerikaanse stijlen Cajun, Tex Mex en Zydeco, snelle Ierse Jigs en Reels, virtuoze Franse Musette tot weemoedige Klezmer en Russische folklore. Ook Jazz en Blues ontbreken niet in de rondreis.   


Deze lichte muziek is tevens heel goed bruikbaar als sfeervolle achtergrondmuziek bij recepties, diners, openingen van tentoonstellingen etc.


Voor dergelijke gelegenheden behoort een korte theatrale act van een operazangeres (Lies Akkerman) begeleid door accordeon ook tot de mogelijkheden. 


Als accordeonist ben ik ook beschikbaar voor theatertournees en CD opnamen.Gertie Bruin © 2007 - 2015